Over ons

Over ons

Kweken van belangstelling en begrip voor het Byzantijnse erfgoed

De A.A. Brediusstichting werd in 1981 opgericht door de theoloog en musicoloog A.A. Bredius (1903-1982). Bredius woonde van 1966 tot aan zijn overlijden op kasteel Hernen en verzamelde het overgrote deel van de boeken die nu de kern van de collectie van de stichting vormen. 

Centrale doelstelling van de Brediusstichting is het stimuleren van belangstelling en begrip voor het cultuurhistorische Byzantijnse erfgoed bij een publiek dat bestaat uit meer dan alleen wetenschappers en specialisten. Fundament van dat streven zijn de bijzondere diatheek en fotocollectie met enkele duizenden afbeeldingen van voornamelijk Russische ikonen, een bescheiden collectie eigen ikonen en het boekenbezit, meer dan tienduizend banden over onderwerpen uiteenlopend van de Griekse klassieken en kerkvaders tot occultisme en Byzantijnse musicologie. 

Op laatstgenoemd vakgebied beschikt de stichting over een voor Nederland unieke collectie. Daarnaast beschikt de stichting over een collectie Byzantijnse munten, die zich onderscheidt door volledigheid en kwaliteit.