‘Mijlpalen in de geschiedenis van Rusland en de Sovjet-Unie en van de vijftien samenstellende delen van die unie’

Wanneer

17 december 2021    
10:12 - 16:12

Evenement type

MIJLPALEN IN DE GESCHIEDENIS VAN RUSLAND EN DE SOVJET-UNIE EN VAN DE VIJFTIEN SAMENSTELLENDE DELEN VAN DIE UNIE, zes studiebijeenkomsten verdeeld over drie dagen o.l.v. dr. Peter van Nunen.

Ruslands hart klopt in het Kremlin. De eenvoudige Moskouse vesting uit de twaalfde eeuw is uitgegroeid tot het huidige imposante architectonische ensemble aan de Moskva-rivier en is de belichaming van de Russische staat, kerk en politiek. Die Russische staat is in de twintigste eeuw op twee momenten maatgevend geweest voor de wereldgeschiedenis: in 1917, toen het vermetele experiment van de Sovjetunie van start ging en in 1991 toen het versteende massief van dat inmiddels mislukte toekomstexperiment ook door de moderne Russische politici bij het vuilnis werden gezet. Sindsdien proberen Rusland – nog steeds het grootste land van de wereld – en de veertien zo plots onafhankelijk geworden nieuwe staten zich binnen de nieuw ontstane geopolitieke verhoudingen opnieuw uit te vinden.

Hoe zien die nieuwe staten eruit en hoezeer zitten die nog vast aan die mislukte twintigste eeuw van het sovjetexperiment? Hoe kwam het tot de crisis in de relatie tussen moedertje Rusland en de oude Sovjetstaten, voorop Oekraïne waar Kiev ligt, Ruslands eerste hoofdstad en voor alle Russen de moeder aller steden? Hoe belangrijk is de Kaukasus voor Moskou? Hoeveel speelruimte heeft het onafhankelijke Georgië over na de oorlog van 2008? Waarom liggen de verhoudingen met die andere onafhankelijke Kaukasusstaat Armenië volledig anders? Hoe vast liggen de grenzen van de onafhankelijke republiek Kazachstan? En hoe staan de zaken ervoor in de Baltische staten?

Tijdens de lezingen worden mijlpalen belicht in de geschiedenis van Rusland en de Sovjetunie en van de vijftien samenstellende delen van die unie. Die historische mijlpalen omvatten ruim duizend jaar voorgeschiedenis, ruim zeventig jaar communisme en de val van de Sovjetunie en bijna veertig jaar vallen en opstaan van een nieuw Rusland en van veertien onafhankelijke nieuwe staten, waarvan de machthebbers in Moskou zo moeilijk afscheid kunnen nemen. De feitelijke gebeurtenissen moeten het in de cursus op veel momenten opnemen tegen de artistieke vormen die de groten van de kunst en cultuur, voorop de schrijvers en schilders, gevonden hebben om hetzelfde verhaal anders te vertellen en anders te laten zien.

Wees welkom bij een poging tot duiding van deze relatief onbekende wereld met zijn fascinerende metropolen en zijn vergeten rafelranden.

Programma

Dag 1: de Slavische kern (Rusland, Belarus en Oekraïne)

Voormiddag dag 2: De Kaukasus (Georgië, Armenië en Azerbeidzjan)

Namiddag dag 2: Centraal-Azië (Oezbekistan, Kazachstan, Turkmenistan, Tadzjikistan, Kirgistan)

Voormiddag dag 3: De staten aan de Oostzee (Estland, Letland en Litouwen)

Namiddag dag 3: afsluiting

 

Kosten voor deelname € 125,-, inclusief, koffie, thee en lunch.

Informatie en reserveren: tel.0487-531387 of mail: brediusstichting@outlook.com

Terug naar agenda