Cursus icoonschilderen

12 september 2021 - 19 september 2021

Icoonschilderen, cursus o.l.v. de Roemeense icoonschilder Cristinel Pâslaru.

Al vanaf haar oprichting organiseert de A.A. Brediusstichting eenmaal per jaar een intensieve cursus icoonschilderen. Al geruime tijd wordt deze cursus gegeven door de uit Iaşi, Roemenië, afkomstige icoonschilder Cristinel Ioan Pâslaru.

Cristinel Pâslaru kreeg zijn opleiding tot icoonschilder in de Byzantijnse traditie aan de Faculteit voor Theologie in Iaşi. Sinds 2000 zet hij zich als icoonschilder in voor de oecumene. Pâslaru schildert iconen in opdracht van privépersonen en van kerken en kloosters in Roemenië en vooral in Engeland. Hij geeft cursussen icoonschilderen in Roemenië, Engeland en Nederland.

Gedurende deze week concentreren de deelnemers zich op de icoon van de h. Johannes de Evangelist ‘in het zwijgen’. De cursisten wordt gevraagd 1 paneel met de verhouding 4:5, bijvoorbeeld 20 bij 25 cm of 24 bij 30 cm mee te brengen. Voor deze icoon werkt Pâslaru details uit van de elkaar opvolgende fasen in het schilderproces.

De cursisten worden op zondag 12 september tussen 17.00 en 18.00 uur verwacht voor de eerste kennismaking en de voorbereiding op de cursus. Op 19 september wordt de cursus rond 19.00 uur na de avondmaaltijd afgesloten.

Kosten voor deelname, inclusief alle maaltijden en exclusief materialen en overnachtingen, € 380,-. Voor overnachtingen in of in de buurt van het kasteel geldt een gemiddelde prijs van € 20 p.p. per nacht.