Door de gunstige ligging van Servië werd het land al vele millennia bewoond door de meest uiteenlopende volkeren – elk met zijn eigen religie en cultuur – voordat Slavische stammen zich vanaf de 7e eeuw definitief op de Balkan vestigden.
Onze aandacht gaat uit naar één dynastie, die vanaf de 12e eeuw zijn stempel heeft gedrukt op de bouw- en schilderkunst: de Nemanjiden. Hun belang voor kerk en staat is nauwelijks te overschatten. Zij gaven opdracht tot de bouw van imposante kerken en kloosters. Door hun relaties met zowel het Byzantijnse keizerlijke hof als met de westerse adel ontwikkelde zich in de architectuur een geheel eigen stijl, waarin oost en west samensmelten. Kosten nog moeite werden gespaard om dichter bij God te komen. De beste schilders kregen opdracht de muurschilderingen en iconen te maken. De strengheid van de Byzantijnse schildervoorschriften werd verzacht door nieuwe iconografieën, levendige taferelen en een uitbundig coloriet. En natuurlijk lieten de trotse opdrachtgevers zich ook veelvuldig afbeelden.
In de lezing worden de hoogtepunten van die kenmerkende Servische kunst gepresenteerd, die ondanks roerige tijden op de Balkan niets aan kracht hebben ingeboet.
Desiree Krikhaar is kunsthistorica. Haar belangstelling, gaat voor-al uit naar kunst in het oosters-christelijke cultuurgebied. Desiree is een zeer gewaardeerde gastconservator voor bijzondere tentoonstellingen, o.a. in Museum het Catharijneconvent, een enthousiaste vertelster en schrijfster van boeken en artikelen over orthodoxe kunst.
Informatie en reserveren: tel.0487-531387 of mail: brediusstichting@outlook.com