Het magistrale boek Leven en Lotwordt dikwijls vergeleken met de al even magistrale roman Oorlog en Vredevan Tolstoj. In recensies wordt Grossmans socialistisch-realistische werk ‘de evenknie’ van Tolstojs beroemde, romantisch-realistische roman genoemd, dat geschreven zou zijn naar het 19e-eeuwse voorbeeld.
Tijdens deze bijeenkomst stellen wij ons de vraag in hoeverre het 19e-eeuwse epos vergelijkbaar is met het 20e-eeuwse. Oorlog en Vredewas meteen een succes en voor de schrijver zelfs een kassucces; het lot beschikte dat Grossmans roman uit 1959 ‘gearresteerd’ werd en pas vele jaren na de dood van de verbitterde auteur in 1980 in het Engels en in 1989 volledig in het Russisch kon verschijnen. Evenaart of overstijgt de Joods-Russische Grossman zijn illustere, aristocratische voorganger? Zijn beide werken nog altijd even actueel en zullen ze dat over 100 jaar nog steeds zijn? Wat zijn de verschillen en wat de overeenkomsten? Is de vaak geciteerde uitspraak uit Oorlog en Vrede– ‘Rusland moet Europa redden. Rusland alleen.’- ook van toepassing op Leven en Lot?
De bijeenkomst wordt geïllustreerd met beeldmateriaal en filmfragmenten.
Het gaat hier om twee lijvige boekwerken en de gespreksleiders kunnen zich daarom voorstellen dat niet alle geïnteresseerden beide werken in april ‘van a tot z’ uitgeplozen zullen hebben. Toch is het de bedoeling dat de deelnemers een actieve bijdrage leveren aan de bespreking.
Deelname € 17,50. Het minimaal aantal deelnemers is zes.