Ethiopische en Koptische liturgieën en hun muziek, twee christelijke orthodoxe culturen, voordracht door dr. Magdalena Kuhn

Datum
03 november 2019
14:11 - 16:11


Ethiopische en Koptische liturgieën en hun muziek, twee christelijke orthodoxe culturen

Vaak worden deze twee tradities op een lijn gesteld en je hoort opmerkingen zoals ‘Koptische muziek is toch die vrolijke muziek uit Ethiopië’. Hoe verschillend echter deze beide bijna even oude, liturgische culturen zijn, zal in deze lezing besproken worden. In het eerste deel van de lezing zal na een korte inleiding over de geschiedenis van de beide landen Egypte en Ethiopië, hun taal en liturgie van de christelijk orthodoxe tradities met veel afbeeldingen getoond worden. We zien grote verschillen in architectuur, kleding en iconen. Vooral voorbeelden van iconen met dezelfde thema’s laten dit goed zien. Het tweede deel is gewijd aan de muziek. Muziekvoorbeelden en afbeeldingen laten ook hier de grote verschillen van de beide muziektradities horen en zien.

Magdalena Kuhn werd geboren in Aarau, Zwitserland. Na haar diploma als kleuterleidster studeerde ze hoofdvak dwarsfluit aan het conservatorium Bern en behaalde het “Lehr- und Orkesterdiplom” mit Auszeichnung. Na een driejarige studie bij René Le Roy in Parijs werkte ze als docente hoofdvak fluit aan het Konservatorium Biel en als fluitiste in het Berner Stadtorchester. In 1964 kwam ze naar Nederland, werd docent hoofdvak fluit aan het conservatorium Arnhem en solofluitist in het Radio Symfonieorkest. Met de gitarist Julian Coco speelde ze vele kamermuziekconcerten in binnen- en buitenland, verzorgde TV-optredens en het duo maakte verschillende platen en Cd-opnamen. Na haar pensioen studeerde ze Egyptologie/Koptologie aan de Universiteit Leiden en promoveerde in 2009. De Titel van haar proefschrift luidt: “Die Struktur der koptischen liturgischen Melodien”.

Sinds 2005 werkt zij als gastdocent dwarsfluit aan het conservatorium te Tbilisi, Georgië en aan de Ilia-Universiteit, waar ze masterclasses verzorgd en betrokken is bij de hervorming van de muziekopleiding in Georgië. Magdalena Kuhn is de organisator en leider van het jaarlijkse evenement “Georgian flute-festival” met goede instrumenten als prijzen voor jonge begaafde fluitisten.