Een ascetisch mens met een neiging tot mystiek voelt zich uiteraard thuis in de Middeleeuwen en de middeleeuwse literatuur. De stille getuigen hiervan op de boekenplanken zijn legio: de Arthurlegenden, Floris ende Blanchefloer, de Graallegenden, Walther von der Vogelweide, Chrétien de Troyes, Wolfram von Eschenbach, Ruusbroec, Hadewijch, Zuster Bertken en de laatste Middeleeuwer, Dante. In deze bibliotheek zijn een behoorlijk aantal boeken die het ex libris van Jan de Vries, de vroegere hoogleraar Oudgermaanse taal en letterkunde in Leiden, dragen.
De afdeling Nederlandse literatuur wordt bepaald door dichters als Jacques Perk, Verwey en Kloos, maar vooral door Guido Gezelle, Arthur van Schendel en natuurlijk Boutens die onder invloed van Plato steeds mystiek-wijsgeriger werd. Meer wereldse dichters ontbreken volkomen. De romantische Duitse literatuur is min of meer compleet aanwezig en van de Engelse literatuur en kunst is vooral de verzameling boeken van de Prerafaëlieten opmerkelijk; met hen betreden wij een realistisch-sprookjesachtige wereld, in de kunst uitgedrukt in heldere kleuren en een ongelooflijke aandacht voor het detail.
Met de belangstelling voor reizen en vreemde landen groeit ook de belangstelling voor talen: de heer Bredius bouwde een prachtige verzameling woordenboeken en grammatica’s op.
Natuurlijk kan de Brediusstichting niet alle vakgebieden uitbreiden die hier in beginsel aanwezig zijn. Om te beginnen zouden andere bibliotheken nutteloos overlapt worden en verder zou dat een aangelegenheid zijn die een stichtingsbegroting meer dan verre zou overschrijden. Wij richten ons dus vooral op de Byzantijnse musicologie, de iconenkunst en hagiografie, naast de belangrijkste handboeken en de boeken die in verband staan met voor het stichtingsprogramma belangrijke onderwerpen, zoals de kruistochten en Outremer.
In de database vindt u een rubricering en omschrijving van de boeken.
Sinds enkele jaren is het aankoopbeleid voor de bibliotheek drastisch gewijzigd. Met de opmars van internet is het belang van een echte, fysieke bibliotheek helaas twijfelachtig geworden. Nieuwe aankopen worden nog maar sporadisch gedaan, bestaande abonnementen worden voorlopig nog wel voortgezet. In 2015 heeft de Brediusstichting zich teruggetrokken in de oostvleugel van het Kasteel van Hernen. De voor de stichting meest relevante afdelingen waarin het boekenbezit is ingedeeld, zijn voor bezoekers toegankelijk ondergebracht in die vleugel en zijn na afspraak nog altijd te raadplegen en ook te lenen.